28 March 2017

Jom Kurus 1 Malaysia 2014 - 1st season

Tajuk macam gempak je kan hahahah tetiba rasa nak bagitau korang pasal program Jom Kurus 1 Malaysia (JK1M) anjuran cikgu  fitness yg femes tu, kevin zahri. First season started in January 2014 dan hanya ada beberapa lokasi tertentu sahaja. Masa ni aku masih bekerja di SPAN. Oleh sebab aku kerja di Cyberjaya, maka aku pun daftarlah program ni di bawah bimbingan leader Cyberjaya, Coach Cem, yg pernah jadi cikgu fitness Akademi Fantasia hari tu.
Program JK1M mengambil masa 6 minggu utk satu2 season. Yuran yg dikenakan pun murah je, RM300 utk satu program. Latihan fitness biasanya diadakan pada setiap sabtu dan ahad, tapi ada gak leaders yg super rajin sanggup buat training tambahan pada hari weekdays. Untuk team cyberjaya, kami ada latihan setiap sabtu, ahad dan rabu, cuma weekdays tu hanya utk sesiapa yg berkesempatan nak join saja, tak wajib. Apabila tak wajib, maka ramai la tak datang hahahaha

Pada permulaan program, kami semua dikehendaki timbang berat badan yg solid molid tu depan coach utk direkodkan dalam buku latihan. Coach letakkan sasaran setiap org mesti turun berat sekurang2nya 1kg seminggu. Dengar mcm seram kan? Tapi sebenarnya sasaran tu adalah reasonable dan mampu dicapai kalau kita amalkan segala ilmu yg cikgu ajar.

Sebenarnya tak perlu berlapar utk jadi kurus. Kita hanya perlu tahu dan kawal pengambilan kalori harian mengikut keperluan diri. Org perempuan biasa2 yg kerja ofis macam aku memerlukan 1500 kalori sehari. Jumlah tu hanya bersamaan 2 pinggan nasi kandar dan 2 gelas nescaffe ais je tau! Jumlah kalori yg diperlukan oleh setiap individu adalah berbeza mengikut kadar BMI, berat badan, umur, jantina dan aktiviti harian. So kalau korang jenis kaki gym yg tetiap hari nak angkat besi2 tu, korang perlukan kalori yg lebih byk. Sebab tu lah abam2 dan hakak sado boleh mkn byk hihihi


 Ni antara menu yg sesuai utk lunch or dinner. Nampak sedap tapi rasa kureng la hehehehe

 Bakar dan rebus je tau. Letak garam pun ciput saja.



Kalau korang nak faham lebih lanjut pasal kalori intake dan cara nak kurus yg sihat tak perlu makan ubat, boleh ke website cikgu kevin (kevinzahri.com). Ada byk info percuma dalam tu. Ikut je pelan diet yg cikgu bagi, mesti boleh kurus. Tapi, kalau ada ilmu, takda displin mcm hakak ni, tak guna la dikkkk kau hanya kurus selama 6 minggu tu jelah kekekeke aik?? tak caya?? aku berjaya turun berat sebanyak 6kg utk 6 minggu tu tau. Nak tau kenapa boleh turun berat?....Kalau tak turun ikut target, coach cem akan denda lari 5 pusingan tasik cyberjaya tu, kau nakkk?? Eeeeiiii ngeri beb, sebab tu aku ikut diet yg betul, catit setiap kalori makanan yg aku makan tiap2 hari. Sentiasa pastikan apa yg masuk dalam perut ni tak melebihi kalori yg diperlukan. Pastu, buat aktiviti tambahan utk bakar kalori yg ada. Jadinyer, mmg turun la berat badan tu.
 Time ni Fara Fauzana (fafau) join JK1M gak tapi kawasan lain.




Bila habis je program 6 minggu tu, maka diari diet aku pun berkubur kekekeke tapi sejak program tu, aku masih teruskan few aktiviti seperti zumba, larian manja2, kick boxing dan swimming. Cuma kau kena ingat, walau banyak mana pun aktiviti yg kau buat, kalau makan minum kau tak jaga, jangan mimpi nak kurus dikkkk

(mood insaf kejap). Oklah, akak stop sini dulu. Nanti kita story lagi.

No comments:

Post a Comment